Teinien ja nuorten uudehko some villitys on snapchat

Snapchat on sosiaalisen median palvelu, jonka kehittivät Stanfordin yliopiston opiskelijat Evan Spiegel ja Jonathan May vuonna 2011. Tästä englanninkielisessä sanayhdistelmässä on kaksi osaa: snap tarkoittaa kuvaa tai video-otosta ja chat keskustelua. Suomessa snapchattiä käytettiin laajalti jo 2014. Seuraavana vuonna 2015 käyttö oli jo hyvin suosittua. Snapchat on ohjelmasovellus, jota käyttävät eniten 14 – 20 vuotiaat, mutta tiedetään olevan yli 60-vuotiaitakin snapchattiläisiä. Snapchat-käyttäjillä on oma sivustonsa osoitteessa snappaajat.fi. Sieltä voi etsiä suomalaisia snapchat käyttäjiä tai he voivat luoda siellä oman profiilin.

Snapchat some-sovelluksella käyttäjät jakavat omaa arkeaan netissä kuvina eli snappeinä, viesteinä sekä lyhyillä videoilla. Kuvat eivät jää näkyville katsojalle kovin pitkäksi aikaa niin kuin facebookissa, vaan häviävät näkyvistä viimeistään 10:n sekunnin jälkeen. Ajan voi itse määrittää. Viestitkin häviävät vuorokauden kuluessa. Olennaista on ajan huumassa viestittely, eikä niitä kaivata takaisin. Viesteissä näkyy nopeasti, millä tuulella kaverisi ovat ja mitä he puuhaavat. Snapchat-käyttäjä voi luoda itselleen erillisellä sovelluksella ns. bitmojin, hahmon, joka näkyy profiilikuvassa. Samainen sovellus osaa automatisoida bitmojille tunnetiloja ja tilanteita, joita voi käyttää snäpeissä. Itse fiilistellessään muusiikkia kännykästään, bitmojillekin ilmestyy kuulokkeet korville tai kun lomareisulla matkatessa on lentokoneessa, hahmo saa alleen lentokoneen.

Tässä kohtaa pitää kuitenkin huomioida turvallisuusnäkökohta ja olla hieman varovainen sekä keskustella vanhempiensa kanssa onko tarkoituksenmukaista olla paikannettuna reaaliajassa somessa. Perheissä on hyvä myös sopia, että yksityisviestejä ottaa vastaan vain tuntemiltaan henkilöiltä. Näin kyseenalaiset yhdeydenotot karsiutuvat pois.

Snapcahtistä löytyy yksi kiehtova streak ominaisuus, joka luo käyttäjiinsä lisää some-aktiivisuutta. Tämä tarkoittaa, että päivittäin snäppejä toisilleen lähettelevät, saavat streakin, joka katkeaa, jos viestittely yhtenä päivänä jää väliin. Tässä esiintyy jonkin verran kilpailua.

Turvallista matkaa.

***

Linkit:

Snapkoodit

Snapchat tuki

Snapchat emojit

Snapchat filters

Snapchat streak

Snapchat kartta

© LT ry – Lounais-Suomen Työllistäjät

Raportoi Arto Laine, kuvat: Pixabay.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: