Tää duuni on Sun! – Näin valmistaudut työhaastatteluun

Kun Sinut kutsutaan työhaastatteluun, voit onnitella itseäsi. Olet erottunut joukosta! Hakemuksesi on herättänyt työnantajan mielenkiinnon. Hakijoita on ollut varmasti samaan paikkaan kymmeniä, ellei satoja. Hykertele hetki, mutta skarppaa sitten. Et voi tietää montako muuta on kutsuttu haastatteluun. Sinun on vielä päihitettävä heidät.

Tässä muistilistaa, miten kannattaa valmistautua koitokseen:

 

  1. Mieti, mitä haluat työltä ja valmistaudu kertomaan toiveistasi. Lue etukäteen huolella hakemasi paikan nettisivut. Sieltä selviää paljon ja myös kuinka hyvin tarjottu työ ja yritys vastaavat toiveitasi.
  2. Pukeudu hakemasi työpaikan kulttuurin mukaan. Esimerkiksi perinteisillä bisnesaloilla pukeudutaan konservatiivisemmin, kuin vaikkapa media-alalla. Väripsykologiassa kehotetaan työpaikkaa hakiessa pukeutumaan rauhalliseen ja vakuuttavaan siniseen. Se on mustaa pehmeämpi ja ystävällisempi valinta.
  3.  Osoita kiinnostuksesi. Mikään ei ole niin turhauttavaa haastattelijalle kuin huomata, että hakijaa haluaa jotakin aivan muuta kuin tarjolla olevaan paikkaa.
  4. Hymyile ystävällisesti. Katso haastattelijaa silmiin. Vastaa rehellisesti historiaasi vähättelemättä tai värittelemättä. Älä myöskään mene haastatteluun ”henkseleitä paukutellen”. Tällaista on yrityksen arvostelu, henkilökunnan vähättely tai töykeä käytös – missä tahansa firmassa kuljetkin.
  5. Älä esitä muuta kuin olet. Muotoilemalla vastauksiasi sen mukaan, mitä luulet työnantajan haluavan, piilotat osan arvokkaasta persoonallisuudestasi. Rekrytoija on kiinnostunut sinusta eikä kuvitteellisesta toivehenkilöstä. Pahimmassa tapauksessa päädyt työpaikkaan, missä et edes viihdy
  6. Kysy rohkeasti ja keskity kuuntelemaan. Näin annat kiinnostuneen ja yhteistyökykyisen kuvan itsestäsi.
  7. Entisten työnantajien arvostelu antaa huonon kuvan. Haastattelija voi miettiä, mitähän mahdat antaa ulos tästä firmasta.
  8. Sinua voi jännittää ja se on luonnollista. Pelkoon tai arkuuteen ei silti ole syytä. Sinä tarjoat ammattitaitoasi ja työnantaja työtä. Jos tarpeenne eivät kohtaa, ei se tee sinusta kehnoa hakijaa. Sinua voidaan etsiä muualla? Kysy haastattelijalta, onko yrityksessä avautumassa paikkaa johon voisit sopia.
  9. Muista kiittää haastattelijaa hänen ajastaan ja poistu kohteliaasti. Kättele lähtiessä mikäli haastattelu ei ole ollut äärimmäisen tuttavallinen. Tullessahan tämä kannattaa hoitaa heti, jämäkästi tervehtien ja oman nimen lausumisen kera.
  10. Älä jää unohduksiin! Soita takaisin, jos et saa päätöstä valinnasta sovittuna ajankohtana. Kysy myös syytä, mikset tullut valituksi.

***

 

Teksti: Tia Mäkelä

Kuva: Humak

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: