Blogi: Minun karkkimaailmani syntyhistoria

Monesti ne asiat, mitä muksuna ja nuorena on tehnyt ja kokenut muokkaavat käyttäytymistämme koko aikuisiän aikana. Lapsuuden ystävät ovat monesti parhaimpia kavereitasi läpi elämäsi. Kuuntelemasi musiikki teininä ja nuorena aikuisena muodostuu lempimusiikiksesi. Teiniheila tosin voi vaihtua nuoruuden ja hulluuden kulta-aikana monesti, mutta muistoissa kylpee se ihana ensi suudelma häneltä. Kaiken kukkuraksi oppii pitämään myös vain tietyistä karkeista. Varttuneena usein pitäytyy lapsuuden ajan tarjolla olleissa valikoimissa.

Minun lempikarkkejani olivat ja ovat edelleen Pihlajanmarjat ja Hopea Toffeet. Tosin hieman ehkä pakon sanelemana.  Lapsuuteni valtakaudella Kekkonen vielä oli ainut presidentti, jonka tiesin. Pikku kunnan ainoassa yhdellä lyhellä käytävällä varustetussa ruokatavarakaupassa kassan vieressä sijainnut karkkituoteosasto koostui vain näistä kahdesta karkkipussista 1970-luvulla. Useimmiten pujahdin väkisin mukaan kauppareissulle, jotta sain ostaa omilla juurikkaanharvennustienesteillä itselleni näitä hyvin kalliita Pihlajamarjakarkkeja. Olivat ne sen arvoisia.

Pihlajanmarjakarkit

Pihlajamarja-marmeladit nähtiin ensimmäisen kerran Suomessa 1895. Tänä päivänä se on vanhin edelleen myynnissä oleva valmistajansa tuote. Nyttemmin valmistuksessa käytettävä resepti on muuttanut karkin koostumusta ja nimeä. Sitä myydään nyt nimellä Pihlaja, mutta käärepaperin kettukuviosta kansanomaiseksi nimeksi vakiintui kettukarkki.

Hopea Toffee karkit

Valikoiman toinen tuote Hopea Toffee on 1960-luvun klassikko. Se tuotiin markkinoille 1963. Karkki koostuu salmiakista ja toffeesta. Tällaista yhdistelmää ei aiemmin ollut olemassa. Tarkennettuna Hopea Toffee on salmiakkimausteista lakritsitoffeeta. Tämä sekoitus oli penskana mieleen. Pelkästään toffee tai salmiakki yksinään olisivat hyvin käyneet karkiksi sinänsä. Hyve on myöhemmin palkittu tunnustetulla Salmiakki-Finlandia palkinnolla.

***

© LT ry – Lounais-Suomen Työllistäjät

Raportoi: Arto Laine, kuvat: Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: